fredag 28 november 2014

Don efter person

Min nya grej är att ge bort bakverk. Häromdagen träffade jag några goda vänner hemma hos Helena. Vad passar väl bättre än att ge bort Helenabakelser till värdinnan? Små goda saker innehållande mandel och äggvita.
Övriga gäster fick välja mellan vaniljhorn och ingefärsflarn.


Det var dags att baka något med kokos igen och nu blev jag som barn på nytt. Kokostoppar var nog bland de första småkakorna jag bakade. Pappas namn på kakorna säger allt "Dag-
och-natt kakor", dvs vi äter de på dagen och tuggar hela natten. Ingen i min familj gillar kokos så de fick åka med till jobbet där de tydligen älskar kokos.

Mer om min barndom. När jag tänker på mormor och kakor så finns franska våfflor definitivt med. Jag kommer ihåg att hon köpte de i förpackningar med franska färgerna på och att man alltid drällde socker. Min variant blev jättegod.



Annars står advent för dörren och det medför en del bak såklart. Imorgon gör jag min egna pepparkaksdeg och sen blir det även saffransbullar och en saffranskaka, tror jag.

måndag 24 november 2014

Baka i bulk

När jag ändå bakar är det lika bra att baka ordentligt, flera recept på en gång. Som bekant ligger jag något efter tidsschemat. Den här gången lite internationellt som fick åka på turné. Jag kan inte äta allt själv och som ni sett förut så har kollegorna fått smaka en del. Nu var det dags för familj och vänner. Mamma fick tre sorters kakor till syjuntan, som för övrigt inte har sytt ett stygn så länge jag levt. Mandelbollar, muskotsnitt och hederliga Bondkakor.



I övrigt gjorde jag en djupdykning i tårtsektionen, eller smarriga kakor med pyssel och fix.
Först en fransk chokladtårta med chokladglasyr på. Där kan ingen klaga på mängden choklad... Den satt som en smäck med en klick grädde efter en skaldjursplatå i goda vänners sällskap.

Sedan en Linzertårta, nej det är inga linser i, den härstammar aus Österreich und die Stadt Linz. Vuxensmak med pepparkakstouch och sylt. Utan mjöl. Något udda men den gick också ner som fredagsmys.

söndag 16 november 2014

Lika som bär, eller?

Idag var en riktigt grå novemberdag. Då valde min man Kerstinkaka från boken. Den kallas också Solskenskaka och är ett av de äldsta recepten i boken, från 1945. En enkel sockerkaksbas med mandlar ovanpå. Personligen tycker jag att jag lyckades bra. Framförallt med utseendet. Eller vad tycker ni?



Jag måste vara lite flink nu för att hinna baka allt så jag slängde ihop ett par småkakssorter också. Strassburgare, spritsade och doppade delvis i choklad. "De här var lätta att äta" var omdömet från mannen. Vet inte om jag ska det positivt eller inte.



Sen kom vi till det som inte blev så bra. Goda, ja men formen vet jag inte riktigt. De heter hästskor, men första plåten blev mer som bulliga hjärtan. Andra plåten kunde jag rätta till men då lyckades jag bränna de något, trots två minuter kortare gräddtid än receptet angav. Hmm?

Vi får väl se vad kollegorna säger imorgon...

torsdag 13 november 2014

How do you say rulltårta in English?

Today I saw that people have seen my blog in many different countries all over the world so why not write in English.

After my recent cold I'm now back at work so not as many hours during the day to bake in, more in the evening. On Sunday Sweden finally won the Karjala tournament in hockey and the first cookie for this, now, international blog took only as much time as the first period of the game Finland vs Sweden. Almond paste mixed with egg white topped with different goodies. Nuts, caramellized orange zests and marashino cherries. I took the liberty of tainting some green!


As I have explained earlier I am not a big fan of throwing food away. I had some whipping cream that needed to be used so yesterday I baked what we in Sweden call rulltårta! Not sure of the correct English word but I guess that Swiss roll is appropriate. Yes Swiss not Swedish. Switzerland and Sweden is not the same, just wanted to make that clear. This Swiss roll had a lot of Sweden in it though. Flavoured like ginger bread and filled with lingonberry cream. Yummy and quick to make!


All for now. Now I will curl up on the sofa and watch the American Baking Competition. What kind of grotesque baked goods will they produce today?

lördag 8 november 2014

Degen som dog...

Jag tycker att jag är bra på att baka. Inte skryta säger säkert en del men nej, jag tycker att jag är bra, och säger det. En del säger att de inte kan baka eller får till det, då brukar jag säga att följ receptet och håll ett öga på ugnen så kan du inte misslyckas. Det var så fram till idag. Flätad vetekaka stod på agendan. Apelsin i centrum och kvarg, spännande lite annorlunda, blir nog inte torrt.

Ok jästen hade gått ut i förrgår, brukar inte vara något problem. Värmde del av mjölken varmt för att svalna av med en del. Blev nog lite kallt men bättre än för varmt.  Degspadet nästan skär sig med apelsin och kvarg.  Sätter den på jäsning i 30 min. Tittar till efter 20 - har inte hänt ett dugg! Många svordomar men envis som jag är tänker jag att den tar sig. Efter 40 min. Stendöd, flatline, borta liksom. Oh well, jag får väl göra om någon annan dag. Sätter mig och surfar i soffan, beklagar mig för min man. Efter en dryg timme är det dags för middag, degbunken står ivägen på spisen och voila! Nu har den återuppstått. Full jäskraft! Behöver jag säga att middagen blev skrinlagd.

Så låt mig presentera Jesus!



torsdag 6 november 2014

Idag blir det historialektion

Varning för hög nördfaktor.

Idag är det 6 november, dvs Gustaf Adolf-dagen. Då måste jag ju baka bakelse. Hur var det nu igen en Gustaf Adolfbakelse såg ut? Fram med Google. Svaret är: tydligen lite hur som helst. MEH!

Då bakar jag väl bara något från boken som inte är allt för krångligt (slåss fortfarande mot en rejäl förkylning), och sätter dit en krona som pynt. Så idag blev det Holsteins bakelser.



När det så är dags för femtonkaffe så säger jag till min man att tänk om Luetzen (har inget tyskt u på tangentbordet) låg i den tyska regionen Schleswig Holstein istället för i östra Tyskland. Det är nu det blir nördigt. Jag googlar vidare.
Gustaf Adolf dog som bekant i dimman i Luetzen 1632 just den här dagen. Hans mamma hette Kristina av Holstein Gottorp, där har vi det. Passande eller hur?!

Utöver det så både föddes och dog hon på Nyköpingshus där hon också gifte sig med Hertig Karl som sen blev Karl IX. Deras son var Gustaf II Adolf och hans dotter fick också det vackra namnet Kristina. Hon blev drottning efter sin far tills hon tröttnade på allt och konverterade till katolicismen och for till Rom.

Jag vet, alla är inte historienördar som jag men det är sköj när man hittar ett historiskt, geografiskt och namnperspektiv. Allt tack vare en liten bakelse.

Ja den var god. Eller de, det kanske slank ner två, de var rätt små. Äppel- och nötmaräng med sylt och grädde.



tisdag 4 november 2014

Tycker synd om mig själv

Och så blev även jag drabbad av den årliga höstförkylningen. Det är inge roligt att hosta och snörvla så för att pigga upp mig, åtminstone tillfälligt, så bakade jag lite häromdagen. För samtidigt som jag är sjuk är jag ändå sugen på bakverk, eftersom, jag är vaken.

Just nu är min man rätt trött på att höra mig sukta efter gräddbakelser, så jag tog saken i egna händer och gjorde havreformar. Just vid fototillfället blev det grädde och björnbär. Det braiga med formar är att man behöver bara fylla de man ska äta för stunden och, förhoppningsvis,  har man kvar till ett annat tillfälle.


Utöver dessa blev det även ett dubbelrecept Uppåkrakakor som om man fyller de med sylt blir Fridas syltkakor.


Nu får jag hosta vidare och kanske fylla en ny havreform, jag är ju förkyld!