Häromdagen var jag på ett kondis här i stan och åt en traditionsenlig Napoleonbakelse. Då såg jag att de även hade Brysselkex och chokladsnurror men i gigantiskt format. I min värld ska de kakorna vara just småkakor. Kom hem och beklagade mig för mannen om att allt blir större i vår omvärld. Förra helgen var det dags för mina egna Brysselkex att bakas och till min förvåning gjorde jag de ganska stora, inte ok. Dessutom valde jag en mörkare rosa färg till sockret och gick väl lite bananas med det så det blev mer lila. Nu för tiden finns en tumstock! på nära avstånd i köket för att 4 cm verkligen blir 4 cm och inte 7!
Till origamit. Numer får jag läsa på ordentligt innan jag bakar recepten. När det var dags för Festlig storkringla involverade jag även mannen för att förstå vad som menades. Receptet skulle bli 2 st men bilden såg ut som att vara dubbel kringla. Det är en väldigt skön känsla när polletten trillar ner och jag inser att jag gör rätt även fast jag inte fattade något från början. Riktigt saftigt vetebröd blev det också (kan visserligen bero på mängden smör...)
Från bakelse och tårtsektionen bjuder jag idag kollegorna på Mandelcitronkaka. Den andas lite 70-tal men är saftig, syrlig och god. Mycket tack vare den avsevärt kortare gräddningstiden, bara 25 minuter istället för 40. De lite bleka Göteborgare var alldeles utmärkt substitut till de lite pillrigare mazarinerna. Min mammas ord sade allt, smaskigt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar